homepage  »  activiteiten  »  groen  »  groen nieuws

Groen nieuws


Zo pakt u op natuurlijke wijze de eikenprocessierups aan

activiteit: Groen 03/03/2020
Veel gemeenten hebben dit jaar een aanvalsplan om overlast door de eikenprocessierups te beperken. Om de kosten voor het wegzuigen van de rupsen terug te dringen, is het slim om ook in te zetten op natuurlijke bestrijding.

Die natuurlijke bestrijding vindt zijn basis in een veerkrachtig ecosysteem waarin natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups gedijen. Daarbij valt te denken aan sluipwespen, gaasvliegen, mezen en vleermuizen.

Tips voor een habitat waarin natuurlijke vijanden zich thuisvoelen

Er zijn talloze mogelijkheden om zo’n geschikte habitat voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups in te richten. Daarbij kun je denken aan het inzaaien van bermen met schermbloemigen en vlinderbloemigen, de aanplant van inheemse struiken en bomen of het realiseren van een natuurlijke opbouw in de beplanting met een kern-, mantel- en zoomvegetatie.

Ecologisch groenbeheer voor een sterker ecosysteem

Ook een meer natuurlijke wijze van groenbeheer kan bijdragen aan het versterken van de habitat van de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Takkenrillen en stapels dood hout bieden bijvoorbeeld beschutting. Ook is het raadzaam om stamschot te laten staan en niet strak langs stammen te maaien, zodat de kruidlaag blijft staan. Gefaseerd maaibeheer waarbij 20 tot 50 procent van de vegetatie blijft staan vergroot ook de aanwezigheid van de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

Stappenplan ecologische bestrijding van de eikenprocessierups

Ecologische beheersing van de eikenprocessierups is een kwestie van maatwerk en vraagt om een planmatige aanpak. Daarom is het aan te bevelen de volgende stappen te doorlopen:

1. Inventariseer de ecologische omstandigheden en ontbrekende schakels in het ecosysteem.
2. Stel een plan van aanpak met maatregelen, risico’s en prioritering op om het ecosysteem completer te maken.
3. Voer de maatregelen uit, eventueel via verschillende pilots om effecten van verschillende maatregelen te testen.
4. Monitor de effectiviteit van maatregelen en stuur waar nodig bij.

Advies over een aanpak op maat in uw gemeente

Van de Haar Groep is als RANOX natuuraannemer gespecialiseerd in ecologisch groenbeheer en de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups. Wilt u een keer sparren over een aanpak in uw gemeente die zorgt voor minder overlast door de eikenprocessierups, meer biodiversiteit en een mooier landschap? Neem dan contact op met: Albert van de Kuilen (06-53751905).


Overige nieuws berichten:

17/07/2020

Factsheet bestrijding Japanse Duizendknoop

Overal in Nederland woekert de Japanse Duizendknoop. Wat is nu de beste methode om deze invasieve exoot te bestrijden? Van de Haar Groep beschikt als RANOX natuuraannemer over een vergelijking van alle effectieve methodes.
18/03/2020

Gang van zaken als gevolg van Corona

Met alles wat er gebeurd kunnen wij tot op dit moment - met genomen maatregelen - ons werk gelukkig blijven uitvoeren. We zijn bereikbaar op de gebruikelijke manier.
23/10/2019

Gratis mini-symposium over natuurlijke beheersing van de eikenprocessierups

Veel gemeenten werden dit jaar overvallen door de overlast die de eikenprocessierups veroorzaakte. Om herhaling te voorkomen werkt Van de Haar Groep in november mee aan een mini-symposium.
« Eerste < Vorige 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende > Laatste »
Getoond wordt: 1-3 van 146 resultaten