Veel gemeenten werden dit jaar overvallen door de overlast die de eikenprocessierups veroorzaakte. Om herhaling te voorkomen werkt Van de Haar Groep in november mee aan een mini-symposium.
Tijdens het symposium komt onder meer de ecologie van de eikenprocessierups en zijn plaats in het ecosysteem aan bod. Door op basis van die kennis het ecosysteem te versterken en inheemse vegetaties toe te passen die natuurlijke vijanden van de jeukrups aantrekken, is het mogelijk om de eikenprocessierups te beheersen en overlast sterk te verminderen.
Praktische informatie over het mini-symposium in de regio:
Datum: 21 november 2019
Locatie: Van Hall Larenstein, Velp
Adres: Larensteinselaan 26-A, 6882 CT Velp
Het symposium start om 15.00 uur en wordt tussen 16.45 en 17.30 uur afgesloten met een netwerkborrel. Deelname is gratis, aanmelding is wel vereist.
Veel overlast, nadelen van symptoombestrijding
De eikenprocessierups zorgde dit jaar voor veel overlast in Nederland. Duizenden mensen bezochten met klachten de huisarts. Door de sterke piek van het aantal rupsen waren er lange tijd niet genoeg bestrijders beschikbaar. De kosten van het wegzuigen, wegbranden of met gif bespuiten van nesten liepen voor veel gemeenten uiteindelijk in de tonnen. Nadeel bij deze methoden is dat het gaat om eenmalige symptoombestrijding met nadelige effecten voor andere soorten.
Tot 85% minder nesten met natuurlijke beheersing
Bij natuurlijke beheersing van de eikenprocessierups wordt ingezet op bronbestrijding, met langjarige effecten. Van de Haar Groep kan bijvoorbeeld met een Heem-mengsel van scherm- en vlinderbloemige soorten een habitat creëren voor natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, waaronder de sluipwesp. Uit pilots blijkt dat deze natuurlijke aanpak het aantal nesten tot 85% terugdringt.
Samenwerking van groenspecialisten
Het symposium in Velp is onderdeel van de ‘Eikenprocessie-roadshow’. Deze roadshow is een samenwerking tussen RANOX Natuuraannemer, Buiting Advies, Regelink Ecologie & Landschap, Van der Haar Groep, Verhoeve Groen, Jonkers Hoveniers, Bras Fijnaart, Jub Holland en NatuurPro en het Platform Natuur in de Gemeente.
Overige data en locaties van het mini-symposium:
●
6 november, Zwolle, (Zone.college, Koggelaan 7 in Zwolle,
aanmelden)
●
7 november, Roermond, (CitaVerde College, Jagersstraat 6, Roermond,
aanmelden)
●
20 november, Dordrecht, (Wellant College, Chico Mendesring 825, Dordrecht,
aanmelden)