homepage  »  activiteiten  »  groen  »  groen nieuws

Groen nieuws


Aanleg natuurvriendelijke oevers in Culemborg

activiteit: Groen 19/04/2018
Van de Haar Groep legt deze maand in Culemborg de laatste hand aan een 850 meter lange groenstrook met natuurvriendelijke oevers. We betrokken omwonenden bij het werk, verhoogden de natuurwaarde met behulp van een ecoloog en minimaliseerden overlast.
 
Het werk ligt aan het Bouwlustpad en vormt de verbinding tussen de wijken Parijsch en Molenzicht. De groenstrook kreeg in de afgelopen maanden een glooiend profiel met flauw aflopende oevers richting de sloot. Rond het water wordt nog een inheems kruidenmengsel ingezaaid, afgestemd op de kleibodem en de natte en droge gedeelten van het talud.
 
Grotere waterbergingscapaciteit
De nieuwe strook heeft een grotere waterbergingscapaciteit, mede dankzij het aanbrengen van grotere duikers. Hierdoor moet wateroverlast in de omgeving tot het verleden behoren. De schuin aflopende oevers zorgen ervoor dat amfibieën zich makkelijker kunnen verplaatsen tussen land en water. Ook is de groenstrook nu aantrekkelijker om te wandelen of te spelen.
 
Hogere natuurwaarde
Van de Haar Groep nam al tijdens de grondwerkzaamheden maatregelen om de bodem in optimale conditie te brengen voor de ontwikkeling van de nieuwe vegetatie. De inzet van machinisten met ruime ervaring in natuurbouw speelde daarin een belangrijke rol. Ook adviseerde ecoloog van onze partner Ranox Natuuraannemer tijdens de werkzaamheden.
 
Minimale overlast
De werkzaamheden vonden gefaseerd plaats, in kleine werkvakken. Zo bleef de groenstrook zoveel mogelijk open tijdens het werk. De grondafvoer - in totaal 5.000 kuub - werd geclusterd in de voorjaarsvakantie, waardoor vrachtwagens het schoolgaande verkeer op de drukke doorgaande Prijsseweg niet kruiste.
 
Maatschappelijke tegenprestatie
Natuurlijk is overlast tijdens zulke projecten niet helemaal te voorkomen. Als maatschappelijke tegenprestatie bood Van de Haar Groep aan om omwonenden en kinderen tijdens een bijeenkomst mee te nemen in de wereld van natuurontwikkeling en ecologisch beheer.

Overige nieuws berichten:

19/04/2018

Bestrijdingsmethoden van de Duizendknoop vergeleken

Steeds meer gemeenten denken na over een aanvalsplan tegen de Japanse Duizendknoop. Afgraven, afdekken, injecteren met glyfosaat of bestrijden met heet water; wat werkt nu het beste? Dit zijn onze ervaringen!
20/12/2017

Werkzaamheden opknappen proosdijpark begonnen

Van de Haar Groep heeft het project Renovatie van het Proosdijpark in Ede in opdracht. In de achterliggende periode hebben we in bouwteamverband met gemeente Ede vanuit het ontwerp de technische uitwerking gedaan, zodat het werk in uitvoering kan. 18 december 2018 heeft wethouder Meijer de openingshandeling verricht.
19/12/2017

Zo pak je onkruid en exoten aan zonder chemie

Chemische gewasbeschermingsmiddelen zijn vanaf 1 november taboe bij onkruidbestrijding en groenonderhoud. Wat zijn de uitzonderingen op de regel? En hoe blijf je hardnekkig onkruid en exoten toch de baas?
« Eerste < Vorige 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende > Laatste »
Getoond wordt: 1-3 van 133 resultaten