homepage  »  het bedrijf  »  algemeen nieuws

Nieuws

Casestudy de 4 succesfactoren bij social return

15/05/2017
Onderhoud uitvoeren met mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. En wijken schoonhouden samen met jongeren uit de buurt. Van de Haar Groep doet het steeds vaker. Hoe maak je van projecten met social return een succes?

We vragen het aan Gerhard van Grootheest, die vorig jaar het integraal onderhoud van Ede-Noord onder zijn hoede had. Van de Haar Groep verzorgde in de wijken Kernhem en Veldhuizen de onkruidbeheersing op verhardingen en het onderhoud van plantvakken, inclusief een inboetverplichting. Dat gebeurde met 15 mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Daarnaast is een zwerfvuilproject opgezet. Jongeren uit de wijk konden zakgeld verdienen door zwerfvuil op te ruimen.  

Tip 1: Werk schouwgestuurd
In Ede moesten we in korte tijd een groot gebied leren kennen. Dat kan alleen als je een moderne projectorganisatie optuigt en schouwgestuurd werkt. Onze schouwer ging wekelijks de wijken door om te inventariseren waar actie nodig was. Zo konden we de onderhouds- en zwerfvuilteams efficiënt inzetten en hadden we snel de controle.

Tip 2: Win vertrouwen en bouw een team
Om succesvol samen te werken met jongeren en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt moet je eerst hun vertrouwen winnen. Je moet ook een team bouwen waarbinnen mensen zich verantwoordelijk voelen en samenwerken. Daarom besteden we daar in de beginperiode veel aandacht aan, naast het geven van werkinstructies. 

Tip 3: Zorg voor de juiste balans in teams
Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben vaak in de eerste maanden een beetje extra aandacht nodig. Het is daarom belangrijk om in teams ook mensen op te nemen die al ervaring in groenwerkzaamheden hebben. Zo kunnen ze van elkaar leren en voorkom je chaos in de uitvoering. 

Tip 4: Bied structuur en duidelijke afspraken
Jongeren die meewerken in zwerfvuilteams hebben baat bij structuur. Onze teamleiders maken vanaf dag 1 duidelijke afspraken: wat gaan we doen, hoe gaan we dat doen, wat kan wel en wat kan niet? Die afspraken moeten vervolgens ook gehandhaafd worden. Verder is het belangrijk om veel te coachen. 

Overige nieuws berichten:

20/12/2017

Werkzaamheden opknappen proosdijpark begonnen

Van de Haar Groep heeft het project Renovatie van het Proosdijpark in Ede in opdracht. In de achterliggende periode hebben we in bouwteamverband met gemeente Ede vanuit het ontwerp de technische uitwerking gedaan, zodat het werk in uitvoering kan. 18 december 2018 heeft wethouder Meijer de openingshandeling verricht.
19/12/2017

Zo pak je onkruid en exoten aan zonder chemie

Chemische gewasbeschermingsmiddelen zijn vanaf 1 november taboe bij onkruidbestrijding en groenonderhoud. Wat zijn de uitzonderingen op de regel? En hoe blijf je hardnekkig onkruid en exoten toch de baas?
19/12/2017

Opening vernieuwd schoolterrein Revius Lyceum

Van de Haar Groep heeft in december het vernieuwde schoolterrein van het Revius Lyceum in Doorn opgeleverd. Dat gebeurde tijdens een feestelijke opening samen met scholieren.
« Eerste < Vorige 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende > Laatste »
Getoond wordt: 1-3 van 140 resultaten