homepage  »  activiteiten  »  innovatie  »  innovatie nieuws

Innovatie nieuws

Uitbreiding voor uniek natuurgebied in Lievelde

activiteit: Innovatie , Groen 19/12/2017

Van de Haar Groep heeft één van de mooiste natuurgebieden van de Achterhoek uitgebreid. Dat gebeurde in Lievelde, waar 1,2 hectare grasland werd afgeplagd.    

Gemiddeld is er zo’n 30 centimeter van de rijke bovenlaag afgegraven. Dat gebeurde uiterst zorgvuldig. “Bij natuurontwikkeling moet je als machinist gevoel voor laagopbouw hebben, weten wanneer je de oorspronkelijke onderlaag bereikt hebt en kunnen anticiperen als je bijvoorbeeld stuit op een storende zandlaag”, vertelt projectleider Gerard Reijnen.    

De komende tijd krijgen de oorspronkelijke inheemse kruiden en bloemensoorten, die in de onderlaag zijn achtergebleven, de kans om zich te ontwikkelen. De verwachting is dat de biodiversiteit van het natuurgebied hierdoor nog verder zal toenemen. Het landschap aan de Koolmansdijk geldt als een schoolvoorbeeld van natuurontwikkeling.    

Voormalige maisakkers en intensief beheerd grasland zijn sinds 2001 veranderd in een kruiden- en bloemrijk gebied met diverse zeldzame soorten zoals de Parnassia, de Moeraswespenorchis en Bevertjesgras. Het natuurgebied bevat nu zelfs meer rode lijst soorten dan in 1955.   

Het natuurontwikkelingsproject aan de Koolmansdijk in Lievelde werd samen met RANOX Natuuraannemer uitgevoerd. Van de Haar Groep en RANOX werken regelmatig samen en delen dezelfde visie op natuurontwikkeling en ecologisch resultaat. De combinatie van ecologen en natuurbeheerders van RANOX en projectleiders en machinisten met ervaring in natuurontwikkeling is daarbij een meerwaarde voor opdrachtgevers.   

Benieuwd naar het gebied? Omroep Gelderland maakte deze zomer een reportage. 
Overige nieuws berichten:

19/12/2017

Zo pak je onkruid en exoten aan zonder chemie

Chemische gewasbeschermingsmiddelen zijn vanaf 1 november taboe bij onkruidbestrijding en groenonderhoud. Wat zijn de uitzonderingen op de regel? En hoe blijf je hardnekkig onkruid en exoten toch de baas?
19/12/2017

Innovatief onderhoud aan Edese sportvelden

Van de Haar Groep heeft het najaarsonderhoud van de sportvelden in Ede afgerond. In korte tijd zijn 28 voetbalvelden, 1 honkbalveld en 1 binnenveld van een atletiekbaan bezand en gevertidraineerd.
13/10/2017

Studenten maken afval groenbedrijf circulair

Studenten maken afval groenbedrijf circulair
« Eerste < Vorige 1 | 2 | 3 | 4 | 5  Volgende > Laatste »
Getoond wordt: 1-3 van 42 resultaten