homepage  »  activiteiten  »  groen  »  groen nieuws

Groen nieuws


Uitbreiding voor uniek natuurgebied in Lievelde

activiteit: Groen 19/12/2017

Van de Haar Groep heeft één van de mooiste natuurgebieden van de Achterhoek uitgebreid. Dat gebeurde in Lievelde, waar 1,2 hectare grasland werd afgeplagd.    

Gemiddeld is er zo’n 30 centimeter van de rijke bovenlaag afgegraven. Dat gebeurde uiterst zorgvuldig. “Bij natuurontwikkeling moet je als machinist gevoel voor laagopbouw hebben, weten wanneer je de oorspronkelijke onderlaag bereikt hebt en kunnen anticiperen als je bijvoorbeeld stuit op een storende zandlaag”, vertelt projectleider Gerard Reijnen.    

De komende tijd krijgen de oorspronkelijke inheemse kruiden en bloemensoorten, die in de onderlaag zijn achtergebleven, de kans om zich te ontwikkelen. De verwachting is dat de biodiversiteit van het natuurgebied hierdoor nog verder zal toenemen. Het landschap aan de Koolmansdijk geldt als een schoolvoorbeeld van natuurontwikkeling.    

Voormalige maisakkers en intensief beheerd grasland zijn sinds 2001 veranderd in een kruiden- en bloemrijk gebied met diverse zeldzame soorten zoals de Parnassia, de Moeraswespenorchis en Bevertjesgras. Het natuurgebied bevat nu zelfs meer rode lijst soorten dan in 1955.   

Het natuurontwikkelingsproject aan de Koolmansdijk in Lievelde werd samen met RANOX Natuuraannemer uitgevoerd. Van de Haar Groep en RANOX werken regelmatig samen en delen dezelfde visie op natuurontwikkeling en ecologisch resultaat. De combinatie van ecologen en natuurbeheerders van RANOX en projectleiders en machinisten met ervaring in natuurontwikkeling is daarbij een meerwaarde voor opdrachtgevers.   

Benieuwd naar het gebied? Omroep Gelderland maakte deze zomer een reportage. 
Overige nieuws berichten:

19/04/2018

Bestrijdingsmethoden van de Duizendknoop vergeleken

Steeds meer gemeenten denken na over een aanvalsplan tegen de Japanse Duizendknoop. Afgraven, afdekken, injecteren met glyfosaat of bestrijden met heet water; wat werkt nu het beste? Dit zijn onze ervaringen!
19/04/2018

Aanleg natuurvriendelijke oevers in Culemborg

Van de Haar Groep legt deze maand in Culemborg de laatste hand aan een 850 meter lange groenstrook met natuurvriendelijke oevers. We betrokken omwonenden bij het werk, verhoogden de natuurwaarde met behulp van een ecoloog en minimaliseerden overlast.
20/12/2017

Werkzaamheden opknappen proosdijpark begonnen

Van de Haar Groep heeft het project Renovatie van het Proosdijpark in Ede in opdracht. In de achterliggende periode hebben we in bouwteamverband met gemeente Ede vanuit het ontwerp de technische uitwerking gedaan, zodat het werk in uitvoering kan. 18 december 2018 heeft wethouder Meijer de openingshandeling verricht.
« Eerste < Vorige 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Volgende > Laatste »
Getoond wordt: 1-3 van 133 resultaten